För två personer:

Pestopasta med soltorkade tomater och fetaost

  • 200 g pasta (valfri typ)
  • Ett paket fetaost (även salladsost går bra)
  • 2 msk pesto
  • 100 g soltorkade tomater
  • en burk majs
  • körsbärstomater
  • gurka
  • paprika

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningar.
  2. Skär fetaosten i tärningar i den storlek du tycker passar. Dela körsbärstomaterna och skär sedan de soltorkade tomaterna, gurkan och paprikan i ungefär samma storlek.
  3. Blanda ihop grönsakerna och osten i en stor skål.
  4. Häll av vattnet från majsen och häll i allt i skålen tillsammans med peston. Tillsätt sedan pastan och blanda allting ordentligt.

Tid: ca 20 min
Pris/portion: 30 kr

Laxlasagne

  • 200 g laxfilé
  • 200 g krossade tomater
  • 200g bladspenat
  • 70 g fetaost
  • 125g kesella
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100g lasagneplattor
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2.  Skär laxen i kuber (ca. 2 x 2 cm). Blanda sedan med de krossade tomaterna och lite salt.
  3.  Smula fetaosten och blanda med bladspenaten. Pressa sedan ned vitlöksklyftan och tillsätt kesellan och mjölken. Krydda med salt och peppar.
  4.  Varva spenatröran, laxfyllningen och lasagneplattorna i en smord ugnsfast form. Grädda laxlasagnen i ca 15-30 min beroende på ugn.

Tid: ca. 50 min
Pris/portion: 20 kr

Krämig svamppasta

  •  200 g pasta (valfri typ)
  • 200 g färska champinjoner
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 dl Oatly grädde
  • 125 g blandspenat
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningar.
  2. Hacka löken fint och fräs den i oljan med de skivade champinjonerna. Häll ner vinet och låt det koka tills hälften återstår. Tillsätt därefter Oatly grädde och låt puttra i ca. 5 min.
  3. Ta av stekpannan från plattan och blanda ned spenaten. Lägg sedan i pastan i såsen och servera! Om du vill fungerar denna rätt mycket bra även med kyckling.

Tid: 20 min
Pris/portion: ca. 40 kr

Rotfrukter i ugn med kyckling och fetaostkräm

  • 2 st. kycklingfiléer
  • 3 st vitlöksklyftor
  • små färskpotatisar
  • Rödbetor
  • Morötter
  • 1 röd lök
  • ½ paket fetaost
  • 1 dl Crème Fraiche

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen (den behöver inte skalas) och skär i klyftor, skala morötterna och skär den i ungefär samma storlek som potatisklyftorna. Samma med rödbetorna och löken.
  3. Lägg allting på bakplåtspapper på en plåt och ha på rikligt med olja och salt. Lägg in i ugnen i ca. 40 min.
  4. Stek den tinade kycklingen i olivolja. Pressa ner 2 klyftor vitlök i stekpannan och salta och peppra kycklingen på båda sidor. Du kan krydda efter din egen smak.
  5. Mosa fetaosten i en skål och häll i Crème Fraiche. Pressa ner en klyfta vitlök och smaka av med salt.

Tillagningstid: ca.60 min.
pris/portion: 40 kr

Artikeln publicerades ursprungligen i Karlstads studenttidning nr .
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidning arbetar med kvalitetsjournalistik här.